NABO

Nieuwe aanpak boekhoudonderricht
Nieuwe aanpak boekhoudonderricht

Opzet van het onderzoek

Er werd een nieuwe aanpak ontwikkeld om leerlingen te laten kennis maken met boekhouden, vertrekkend vanuit vijf doelstellingen:

  • De nieuwe aanpak vertrekt vanuit het globale beeld en de brede context om pas later de technieken aan te leren. Dit om meer inzicht in het ruimere kader te verwerven.
  • We starten vanuit het ondernemerschap en introduceren het boekhouden aan de hand van beslissingen in een onderneming, zodat leerlingen de impact zien van de beslissing op de ‘gezondheid’ van de onderneming.
  • Het finale doel is meer inzicht te verwerven en minder nadruk te leggen op het van buiten leren. (= het “diepere” leren)
  • “Learning by doing” eerder dan “learning by watching”
  • We vertrekken vanuit de interesses en leefwereld van de jongeren.

Om na te gaan of de nieuwe manier van boekhoudonderricht een verbetering vormt ten opzichte van de huidige didactische aanpak, wordt een empirisch onderzoek opgezet in een aantal pilootscholen in Vlaanderen. Daarbij wordt de effectiviteit van de nieuwe manier onderzocht op het vlak van leerwinst bij de leerlingen, beleving door de leerlingen en de ervaringen van de leerkrachten. De centrale onderzoeksvraag is bijgevolg: “Heeft de nieuwe aanpak een meerwaarde?”

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek doorloopt 3 verschillende fases. In het schooljaar 2018-2019 wordt de huidige methode geëvalueerd bij de pilootscholen. Vervolgens volgt een tweedaagse opleiding waarin de leerkrachten zich voorbereiden op de overstap naar de nieuwe methode. In het schooljaar 2019-2020 wordt deze nieuwe methode op een analoge manier geëvalueerd. De onderzoekers voorzien 2 testen waarbij gepeild wordt naar de motivatie bij de leerlingen rond boekhouden, alsook naar inzichtelijke kennis. Naast de leerlingen wordt ook de leerkracht bevraagd naar zijn of haar ervaringen. Alle data worden anoniem verwerkt en zullen enkel aangewend worden om de effectiviteit van het boekhoudonderricht te onderzoeken.

 

Interesse om in te stappen in het pilootproject?

Aarzel niet om meer info te vragen of om je meteen kandidaat te stellen via: nabo@ugent.be