Studiedag

Studiedag Accounting Education - 2023

De jaarlijkse studiedag Accounting Education gaat dit jaar door op donderdag 27 april 2023.

We kijken er alvast naar uit u opnieuw te mogen verwelkomen!

Programma

09u30 Verwelkoming (Prof. dr. Evelien Opdecam)

09u40 Contractrecht in het onderwijs (Prof. dr. Bertel De Groote en Jeroen De Ceuster)

11u00 De nieuwe eindterm boekhouden anders aangepakt! (Prof. dr. Evelien Opdecam, Prof. dr. Patricia Everaert en Laura Claeys)

12u00 Broodjeslunch

13u15 Workshop 1 (naar keuze)

14u30 Workshop 2 (naar keuze)

15u30 Pauze

16u00 Hot topics in accounting (Prof. Jan Verhoeye)

17u00 Einde

Inhoud

Contractrecht in het onderwijs Sinds begin 2023 is het nieuwe verbintenissenrecht van kracht. Dit heeft vooral gevolgen voor het contractrecht en dus ook voor ondernemingen. Prof. Bertel De Groote zal de fundamenten van dit contractrecht toelichten. Daarnaast zal doctoraatsonderzoeker Jeroen De Ceuster de brug maken naar arbeidscontracten.

De nieuwe eindterm boekhouden anders aangepakt! Normaliter zijn vanaf april de nieuwe eindtermen bekend. Boekhouden speelt opnieuw een belangrijke rol binnen de eindtermen. Aan de hand van een aantal specifieke tools gaan we hier dieper op in.

Hot topics in accounting In deze sessie zal de voorzitter van de CBN ingaan op enkele actuele onderwerpen en op de nieuwe adviezen.

Workshops

Spelen met ondernemingsvormen (Evelien De Pourcq, Jason Dours en Leni Vandorpe) Een eenmanszaak? Een nv? Een bv? Een vzw? De juiste ondernemingsvorm kiezen is van belang. Er is echter een waaier aan mogelijkheden. In deze workshop nemen we jou al spelenderwijs mee in de belangrijkste ondernemingsvormen en hun bijhorende kenmerken en koppelen we deze aan concrete cases. Want de juiste ondernemingsvorm kiezen, dat loont!

The Box (Lara Callebout Inge Strynck en Willem Thijs) Slagen de leerlingen erin om het geheim van ‘The Box’ te ontrafelen? Dit is een mobiele escaperoom. Kunnen de leerlingen met hun kennis van ondernemingsvormen de raadsels en puzzels oplossen, en dat binnen de tijd? Het klokje tikt: Tik Tak - Tik Tak BOEM?

Let’s get down to business (Freija Decubber, Esmée De Saveur en Niels Taecke) Wat als we de klas omtoveren tot een plek waar leerlingen al spelenderwijs kennis maken met het ondernemerschap? Aan de hand van interactieve games maken we je wegwijs in de wereld van ondernemen. Tijdens deze workshop ontdek je het Business Model Canvas, of je een geschikte ondernemer bent, hoe je start met ondernemen en wie jou daarbij kan helpen.

Economische mythes uit de actualiteit (Gian Vermeulen en Emma Eeckhout) Aan de hand van krasse stellingen worden leerlingen uitgedaagd om met elkaar in debat te gaan over economische thema’s zoals belastingen. De leerlingen krijgen tools aangereikt om argumenten te onderbouwen en tegenargumenten te weerleggen. Kruip in de huid van de leerlingen en ervaar het zelf!

Nabo booster (Laura Claeys) Deze workshop is alleen toegankelijk voor de NABO-gecertificeerde leerkrachten. NABO is een nieuwe aanpak boekhoudonderwijs, ontwikkeld door de onderzoeksgroep. Dit is een speciale sessie om feedback te krijgen en te geven op de NABO-methode en het NABO-materiaal.

Design thinking in the classroom - Engelstalig (dr. Sharon Guaman-Quintanilla) Design Thinking (DT) is een veelbelovende aanpak om probleemoplossend denken, teamwerk, creativiteit en communicatieve vaardigheden te stimuleren in het onderwijs. In deze workshop zal design thinking in een economische context worden toegelicht.

Deelname is gratis, maar online inschrijven is verplicht.