Studiedag Accounting Education - 2025
Studiedag Accounting Education - 2025
De jaarlijkse studiedag Accounting Education gaat dit schooljaar door op donderdag 8 mei 2025.
Programma
09u15 Verwelkoming (Prof. dr. Evelien Opdecam)
09u30 Criteria volgens Micromodel, Verkort Model en Volledig Model (Prof. dr. Patricia Everaert)
10u45 Pauze
11u00 Van begin- tot eindbalans: een dossier van een groeiende vennootschap (Prof. dr. Evelien Opdecam)
12u00 Broodjeslunch
13u00 Hot topics in accounting (Prof. Jan Verhoeye)
14u00 Workshop 1 (naar keuze)
15u00 Pauze
15u30 Workshop 2 (naar keuze)
16u30 Einde
Inhoud
Criteria volgens Micromodel, Verkort model en Volledig model
Binnen de wettelijke modellen maken we onderscheid tussen het Micromodel, het verkort model en het Volledig model. In deze sessie gaan we dieper in op de criteria voor elk model en bespreken we uitgebreid de belangrijkste verschillen. Je krijgt een duidelijk overzicht van de toepassingsmogelijkheden en ontdekt welk model het beste aansluit bij de verschillende situaties (na 31/12/2023).
Van begin- tot eindbalans: een dossier van een groeiende vennootschap.
In deze sessie duiken we in het dossier van een groeiende vennootschap en behandelen we stap voor stap de meest courante verrichtingen. We werken met diverse facturen en besteden extra aandacht aan de belangrijke inventarisverrichtingen die nog uitgevoerd moeten worden. We starten vanuit de beginbalans en werken samen naar de jaarrekening toe, waarbij we het wettelijk formaat bepalen op basis van de inzichten uit sessie 1.
Hot topics in accounting
In deze sessie zal de voorzitter van de CBN ingaan op enkele actuele onderwerpen en op de nieuwe adviezen.
Workshops
Monetary Masters (Febe Caron, Silke Vandenbogaerde & Maarten van Royen)
In deze interactieve sessie maak je kennis met de invloed van monetaire beslissingen op de economie door de tijd heen. Ontdek hoe jouw keuzes het BBP van een land kunnen beïnvloeden en krijg inzicht in de rol van Europese Centrale bank. We bespreken de gevolgen van rentewijzigingen en andere economische krachten die de wereld vormgeven.
Nabo Booster (Laura Claeys)
Deze workshop is uitsluitend toegankelijk voor leerkrachten die deelnemen aan NABO. De Nieuwe Aanpak BoekhoudOnderwijs (NABO) is ontwikkeld door onze onderzoeksgroep. Tijdens deze speciale sessie hebben NABO-leden de kans om elkaar te ontmoeten, feedback te geven en te ontvangen over de NABO-methode en het bijbehorende materiaal. Daarnaast geven we een update over het bestaande lesmateriaal en bespreken we mogelijke uitbreidingen.
Eduma 2.0 – De Nieuwe Educatieve Master Economie (Evelien Opdecam)
Vanaf academiejaar 2025-2026 gaat het vernieuwde programma van de Educatieve Master Economie van start. In deze workshop bieden we een overzicht van de belangrijkste hervormingen, die zijn gebaseerd op feedback uit het werkveld en van studenten. We presenteren het nieuwe programma, verdiepen ons in effectieve feedbackmethoden en verkennen samen de mogelijkheden voor samenwerking bij praktijkgericht onderwijskundig onderzoek.
Let’s sTEAMulate (Amelie Vanhove)
In deze workshop duiken we dieper in het lesmateriaal van het sTEAMulate-lessenpakket, dat draait rond het thema ‘optimale productiegrootte’. Leerlingen werken intensief samen in consultancy-groepjes en formuleren praktische adviezen aan bedrijven over variabele en vaste kosten, opbrengstenstructuur, maximale winst en meer. Daarnaast stellen we onze speciaal ontwikkelde webapp voor, die het leerproces nog interactiever en effectiever maakt en professionele vaardigheden stimuleert.
GenAI in lessen economie (Eva Blondeel)
Generatieve AI biedt tal van mogelijkheden om het economisch onderwijs te versterken en leerlingen voor te bereiden op een technologische toekomst. In deze interactieve workshop verkennen we concrete toepassingen, testen we GenAI-tools en bespreken we hoe je leerlingen kritisch en doordacht met AI kunt leren omgaan. Een hands-on sessie vol inspiratie en direct inzetbare inzichten voor in de klas.
Verover de Markt! (Manon Lemant, Nick Van Beversluys & Octavie Vanopbroecke)
Ontdek de wereld van marktfalen en overheidsinterventies met het bordspel 'Verover de Markt'! Dit interactieve spel laat leerlingen op een speelse manier kennismaken met externe effecten en overheids- maatregelen die het bedrijfsleven beïnvloeden. Tijdens het spel verkennen ze beleidsinstrumenten zoals belastingen, subsidies en productiequota. Door strategisch te spelen, strijden de deelnemers om het grootste marktaandeel en ervaren ze tegelijkertijd de impact van deze interventies in de praktijk.
Deze studiedag gaat door in de Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent.
Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht.